Probiotyki – dlaczego są tak ważne?
W okresie zimowym wiele mówi się o metodach na podnoszenie odporności. Jedną z nich jest właściwe odżywianie, a co za tym idzie – przyjmowanie probiotyków.
Probiotyki są mikroorganizmami, które mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Z tego powodu często nazywane są „dobrymi bakteriami”. Ich rolą jest między innymi poprawa flory jelitowej, szczególnie w przypadki problemów trawiennych lub kuracji antybiotykowej. Probiotyki wykazują też korzystne działanie na odporność i cały system immunologiczny.
Korzystny wpływ probiotyków na odporność powoduje, że warto na nie zwrócić szczególną uwagę w okresach obniżonej odporności organizmu, czyli np. zimą.
Pierwszym krokiem do zwiększenia ilości probiotyków w organizmie jest odpowiedni sposób odżywiania. Źródłem naturalnych probiotyków są między innymi:
– kiszona kapusta,
– ogórki kiszone,
– kefir,
– jogurt naturalny,
– niepasteryzowane sery,
– zakwas z buraka,
– ocet jabłkowy.
Dopiero gdy zapotrzebowanie na probiotyki jest większe, warto rozważyć ich suplementację.